DATOLYASZILVAFA ‘FUJI’
Diospyros kaki ‘Fuji’
📌 Rövid bevezető:
A ‘Fuji’ fajta különlegessége, hogy keményen fogyasztható – fanyaranyag-tartalma alacsonyabb, mint sok más datolyaszilváé. Nagyméretű, narancssárga termései ropogós állapotban is édesek, így ideális azoknak, akik nem szeretik a túl puha gyümölcsöt.
🌱 Növekedési forma / típus:
Lombhullató gyümölcstermő fa
🚀 Növekedési ütem:
Közepes növekedésű
📏 Várható méret:
3–5 m magas, 3–4 m széles
🌸 Virágzás és termés:
Májusban virágzik
Október–novemberben érnek termései
Termése nagyméretű, narancsszínű, enyhén lapított alakú
Ropogósan is édes, fanyar utóíz nélkül, különlegesen zamatos
🌞 Fényigény:
Napos, meleg fekvés az ideális
💧 Vízigény:
Közepes vízigényű
Termésképzés idején rendszeres öntözés segíti a gyümölcs fejlődését
🌿 Talajigény:
Laza szerkezetű, jó vízáteresztő, semleges vagy enyhén savas talajt kedvel
📅 Ültetési és gondozási idő:
Konténeres növény az év bármely fagymentes időszakában ültethető. Friss telepítés után biztosítsunk elegendő vizet és napfényt
❄️ Fagyállóság / télállóság:
-18 °C-ig fagytűrő
Fiatal korban ajánlott a tövének téli takarása
✂️ Metszési és speciális gondozási igények:
Tavasszal alakító metszés javasolt
A fiatal hajtások ritkítása elősegíti a szebb termést
🎨 Évszakos díszítőérték:
Ősszel látványos lombszín, a fán maradó gyümölcsök narancssárga fényfoltokként világítanak
🏡 Felhasználás, különleges tulajdonság:
Kiskertekbe, szoliterként, gyümölcsösbe ajánlott
Keményen ehető, nem kell megvárni a teljes puhulást
🐞 Kártevőkre és betegségekre való érzékenység:
Ellenálló fajta
Ritkán levélfoltosság vagy gyümölcsrothadás
🤝 Társítás:
Füge, olajfa, gránátalma, szent bambusz – jól mutat mediterrán környezetben
⚠️ Toxikus tulajdonságok:
Nem mérgező
🐝 Allergén tulajdonságok:
Nem jelentős allergén