DATOLYASZILVAFA ‘FUJI’

Diospyros kaki ‘Fuji’

📌 Rövid bevezető:

A ‘Fuji’ fajta különlegessége, hogy keményen fogyasztható – fanyaranyag-tartalma alacsonyabb, mint sok más datolyaszilváé. Nagyméretű, narancssárga termései ropogós állapotban is édesek, így ideális azoknak, akik nem szeretik a túl puha gyümölcsöt.

🌱 Növekedési forma / típus:

Lombhullató gyümölcstermő fa

🚀 Növekedési ütem:

Közepes növekedésű

📏 Várható méret:

3–5 m magas, 3–4 m széles

🌸 Virágzás és termés:

Májusban virágzik

Október–novemberben érnek termései

Termése nagyméretű, narancsszínű, enyhén lapított alakú

Ropogósan is édes, fanyar utóíz nélkül, különlegesen zamatos

🌞 Fényigény:

Napos, meleg fekvés az ideális

💧 Vízigény:

Közepes vízigényű

Termésképzés idején rendszeres öntözés segíti a gyümölcs fejlődését

🌿 Talajigény:

Laza szerkezetű, jó vízáteresztő, semleges vagy enyhén savas talajt kedvel

📅 Ültetési és gondozási idő:

Konténeres növény az év bármely fagymentes időszakában ültethető. Friss telepítés után biztosítsunk elegendő vizet és napfényt

❄️ Fagyállóság / télállóság:

-18 °C-ig fagytűrő

Fiatal korban ajánlott a tövének téli takarása

✂️ Metszési és speciális gondozási igények:

Tavasszal alakító metszés javasolt

A fiatal hajtások ritkítása elősegíti a szebb termést

🎨 Évszakos díszítőérték:

Ősszel látványos lombszín, a fán maradó gyümölcsök narancssárga fényfoltokként világítanak

🏡 Felhasználás, különleges tulajdonság:

Kiskertekbe, szoliterként, gyümölcsösbe ajánlott

Keményen ehető, nem kell megvárni a teljes puhulást

🐞 Kártevőkre és betegségekre való érzékenység:

Ellenálló fajta

Ritkán levélfoltosság vagy gyümölcsrothadás

🤝 Társítás:

Füge, olajfa, gránátalma, szent bambusz – jól mutat mediterrán környezetben

⚠️ Toxikus tulajdonságok:

Nem mérgező

🐝 Allergén tulajdonságok:

Nem jelentős allergén